Informatie Gala van Preventie 2022

Hoe kunnen jij en ik het verschil maken? Het is een van de vragen die centraal stonden tijdens het Gala van Preventie, dat op 8 juni 2022 plaatsvond in Theater Meervaart in Amsterdam. Een coproductie van het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn van Hogeschool Inholland en populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Sprekers

Tessa Roseboom

Hoogleraar Vroege Ontwikkeling & Gezondheid
@Universiteit van Amsterdam
Directeur van Reproduction & Development
@Amsterdam UMC


De eerste duizend dagen zijn van levensbelang. Alle invloeden en ervaringen die we in deze periode meemaken, vormen ons tot wie we zijn. Volgens Tessa Roseboom is investeren in een goede start daarom de slimste investering die we als samenleving kunnen doen. Naast het onderzoek, geeft ze daarom vol passie les, schrijft ze boeken en pleit ze voor initiatieven die zich inzetten voor een kansrijker begin.

Erik Scherder

Hoogleraar neuropsychologie
@Vrije Universiteit Amsterdam
Hoogleraar bewegingswetenschappen
@Rijksuniversiteit Groningen


Beweging is essentieel voor een gezond brein. Hersenwetenschapper Erik Scherder weet deze boodschap als geen ander over te brengen. Met een onvermoeibaar enthousiasme en vol passie brengt hij de mysteries van ons brein aan het licht. Of het nou in de collegezaal, op tv, in zijn boeken of in het theater is, Scherder stimuleert jong en oud om in beweging te komen.

Anne-Mei The

Bijzonder hoogleraar
Langdurige zorg &
Sociale Benadering Dementie
@Vrije Universiteit Amsterdam


Cultureel antropoloog Anne-Mei The deed jarenlang onderzoek in verpleeg- en verzorgingstehuizen en ging daar in gesprek met mensen met dementie, hun naasten en zorgprofessionals. Hun persoonlijke ervaringen en haar eigen inzichten deelt ze met het grote publiek middels haar boeken en opiniestukken. Daarmee biedt ze een inkijk in de complexe en aangrijpende wereld achter de palliatieve zorg, dementie en het naderende levenseinde.

Willem Hooft

Professioneel kitesurfer
en motiverend spreker


Vijf jaar geleden belandde Willem Hooft in een rolstoel. Nu is hij professioneel kitesurfer en vertelt hij over de hele wereld zijn inspirerende verhaal als motiverend spreker - en dat alles met een bewonderenswaardige positiviteit. Eind 2021 kwam zijn boek Geen golf te hoog uit.

Jet Bussemaker

Hoogleraar Wetenschap, beleid en impact
@Universiteit Leiden


Onze samenleving is constant in beweging. Dat biedt ruimte voor vernieuwing, maar maakt ons leven ook ingewikkelder. Want hoe vertaal je die verbe­te­ringen naar nieuwe initiatieven? Als hoogleraar en voorzitter van de Raad voor Volks­gezondheid en Samenleving zet Jet Bussemaker zich dagelijks in voor een veerkrachtige samenleving.

Berno van Meijel

Lector en bijzonder hoogleraar GGZ-Verpleegkunde
@Hogeschool Inholland en Amsterdam UMC


Op het snijvlak van praktijkgericht onderzoek, onderwijs en het werkveld, zet Berno van Meijel zich samen met studenten en professionals in om de GGZ-verpleegkundige zorg te verbeteren. Met kennis en kunde draagt hij bij aan de ontwikkeling en verbetering van interventies.

Saskia Bos

Auteur van het boek:
'Schizofrenie en bergen beklimmen'


Saskia heeft schizofrenie en ondanks de vele pillen, opnames en andere behandelingen die ze heeft gehad, blijven de symptomen sterk aanwezig. Door middel van sport en een gezonde leefstijl zijn de klachten hanteerbaar geworden en kan ze ondanks haar ziekte een kwalitatief goed leven leiden.

Femke Kaulingfreks

Lector Jeugd en Samenleving
@Hogeschool Inholland


Femke Kaulingfreks maakt zich hard voor de positie van jongeren met diverse achtergronden. In grootstedelijke context richt ze zich op maatschappelijke vraagstukken rondom opgroeien en opvoeden. Ook in haar boeken vraagt ze aandacht voor de belevingswereld en veerkracht van jongeren.

Şenay Cemek

Docent-expert bij de opleiding Sociaal Werk
@Hogeschool Inholland


Samen met studenten en sociale partners ondersteunt Şenay Cemek kwetsbare jongeren in de Amsterdamse Waterlandpleinbuurt. Door laagdrempelige ontmoetingsplekken voor de bewoners in te richten, zet Cemek zich in voor sociale verbondenheid en gelijke kansen voor iedereen.

Gert Holstege

Hoogleraar Neurowetenschappen
@Rijksuniversiteit Groningen


Hoe word je gezond oud? Die vraag houdt Gert Holstege al jaren bezig. Hij deed onderzoek naar honderdplussers en is vooral bekend om zijn postmortem onderzoek van Hendrikje van Andel-Schipper, de vrouw die in 2005 op 115-jarige leeftijd als oudste mens ter wereld overleed.

Jaswina Elahi

Cultuurwetenschapper
@Rathenau Instituut


Binnen de vele projecten en organisaties waar ze bij betrokken is, werkt Jaswina Elahi met hart en ziel aan maatschappelijke vraagstukken rondom sociale onrechtvaardigheid en de toenemende rol van technologie hierin. Ook in haar columns spreekt ze zich uit tegen onrecht in de samenleving.

Norbert Vermeer

Illustrator & Art director
@FIJNE DAG | LOX Creative experts


Als oprichter van Fijne Dag, weet congrestekenaar Norbert Vermeer snel en verrassend een treffend beeld van een evenement vast te leggen op papier. Zijn visuele samenvattingen maakt ingewikkelde onderwerpen gemakkelijker te begrijpen en zijn een blijvende herinnering.

Henne Holstege

Universitair Hoofddocent Genetica
@Amsterdam UMC


Biochemist Henne Holstege doet onderzoek naar 100-plussers. Hoe komt het dat sommige mensen 100 jaar worden zonder last te krijgen van cognitieve klachten? Door middel van talloze gesprekken en bloed- en weefselonderzoeken komt er steeds meer aan het licht over deze bijzondere mensen.

Bob Sprangers

Vierdejaars MBRT student
@Hogeschool Inholland


Als student Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken, is Bob Sprangers dagelijks bezig met het optimaliseren van radiotherapie. Het doel is om met zo min mogelijk straling een zo'n goed mogelijke afbeelding te maken van de patiënt. Daarnaast is hij penningmeester van studievereniging Rontgenius.

Larissa Dedding

Vierdejaars verpleegkundestudent
@Hogeschool Inholland


Larissa Dedding is vierdejaars verpleegkundestudent bij Hogeschool Inholland. Daarnaast is zij begeleidster en ervaringsdeskundige in de psychiatrie. Met haar stichting "Maak het Bespreekbaar" streeft zij naar het normaliseren van praten over mentale gezondheid.

Dolf Jansen

Cabaretier
en schrijver


Dolf staat met zijn eigen shows in theaters door heel Nederland, maakt o.a. het populaire radioprogramma Spijkers met Koppen en schrijft ook nog eens boeken en columns. En dat alles met een onvermoeibaar en aanstekelijk enthousiasme.

Marije Deutekom

Lid College van Bestuur | Presentatie
@Hogeschool Inholland


Marije Deutekom is sinds 2022 lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. Vanaf haar start bij Inholland als docent Sportkunde tot deze recente benoeming, draagt zij vol passie en enthousiasme bij aan het versterken van het onderwijs en onderzoek.

Jim Jansen

Hoofdredacteur | Presentatie
@New Scientist


Jim Jansen is hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina's van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka van het Algemeen Dagblad. Jaarlijks presenteert hij het Gala van de Wetenschap en Lowlands Science.

 

Vragen over het Gala?
info@coepreventie.nl
020-5668585 (kantoortijden)